Läkaren som flydde krigets Syrien

Detta reportage publicerades först i Gefle Dagblad 23 mars 2014. Text och bild: Erik Englund
Shinda Alhasan är 31 år och specialistläkare som tvingats fly krigets Syrien. Målet blev Gävle. Nu praktiserar hon på Gävle sjukhus, med ambitionen att en dag kunna arbeta som barnläkare.

shinda-1

Arabiska våren övergick aldrig till sommar i Syrien. Kriget drabbar obarmhärtigt de oskyldiga, vanliga människorna. Uppskattningsvis har 150 000 människor dödats sen kriget bröt ut för tre år sedan. Miljoner har blivit hemlösa. De som kan försöker fly landet för att rädda sina liv. Det gjorde även Shinda Alhasan.

Men vi backar först några år.

År 2011 flyttade Shinda Alhasan hem till sin födelsestad Kamishlo efter sex års läkarutbildning följt av 4,5 års specialistläkarutbildning i Damaskus. Kamishlo ligger i det kurdiska området Rojava i norra Syrien.

Hon var då efter många år äntligen färdigutbildad barnläkare. Yrkeslivet väntade runt hörnet.

– Jag har velat bli läkare sen jag var liten flicka. Mina föräldrar som båda två är lärare, har uppmuntrat oss syskon att kämpa för bra betyg och ta en akademisk examen, säger hon.

Som nyutexaminerad barnläkare anställde hon en sjuksköterska.och öppnade år 2011 sin egen klinik. På förmiddagarna jobbade Shinda på den allmänna hälsocentralen. På eftermiddagarna tog arbetet vid på den egna kliniken.

Samtidigt spred sig oroligheterna i framför allt landets västra delar.

Människor från städerna Homs och Aleppo som försökte undgå fasorna i krigszonen tog sig bland annat till Kamishlo.

– Jag behandlade så många av dem som jag kunde gratis på min klinik. Den medicin jag hade gav jag till dem.

Men snaran kring Rojavaområdet drogs åt allt hårdare. I juni 2012 flydde först Shindas make, Samer. Han hade kritiserat regimen och hans liv var i akut fara.

Ett halvår efter makens flykt från landet började även tiden rinna ut för Shinda i Syrien. Den första december 2012 fattades ett beslut bland systrarna i familjen. Att stanna var för farligt. Livet som flykting var ett faktum.

– Vi insåg att situationen var för svår. I Syrien följs inga regler längre. Med kort varsel beslutade vi oss för att fly. Vi hann inte ta farväl av alla våra släktingar och vänner, säger Shinda Alhasan.

Med en minibuss skulle färden till den turkiska gränsen ta fem timmar. De stoppades vid lika många checkpoints.

– Regeringssoldater, kurdiska milisen, YPG, den fria syriska armén och rebellgruppen ”Islamiska staten i Irak och Syrien” stoppade oss i olika vägspärrar, säger hon.

I spärrarna fick de visa sina pass för soldaterna. För att komma igenom hade de bestämt att berätta att avsikten med resan var att åka till Turkiet som turister.

Det kunde ha fått ett tragiskt slut. Vid en av vägspärrarna besköts bussen de åkte i med automateld.

– Jag visste inte att man kunde bli så rädd som vi var då, men mannen som sköt sprang sen från platsen, säger Shinda Alhasan.

De nådde slutligen Turkiet, men de visste att de var tvungna att fortsätta. Kurder har det svårt även där. Rapporterna om flyktingar som drunknar i sjöodugliga båtar, eller dör av syrebrist i lastbilscontainrar gjorde att flyg var enda alternativet för att ta sig till Europa.

Shinda vände sig till en flyktingsmugglare. För servicen skulle han ha en förmögenhet i betalning.

– Alla pengar jag hade sparat ihop. Jag fick sälja alla smycken och mina tillhörigheter för att ha råd, det var mycket – alldeles för mycket pengar, säger Shinda, som inte vill berätta exakt hur mycket flykten kostade.

De fick alla nya pass och flygbiljetter av smugglaren. Några frågor ställdes inte. Destinationen var Arlanda flygplats.

Men pengarna var inte förgäves. Den turkiska passpolisen tittade på passen och stämplade i utresetillståndet. I Stockholm kom de in utan problem.

Vad för pass fick ni?

– Jag vet inte, vi ville aldrig titta i passen. Vi hade tur, många lyckas inte resa ut på det här viset.

Som asylsökande hamnade de först hos migrationsverket i Märsta. En anläggning där många flyktingar först hamnar.

– Vi var lyckliga som kom fram, men det var inget trevligt ställe. Toaletterna var väldigt smutsiga och städades inte. När jag bad om varm mjölk till min dotter sa en tjänsteman att hon kunde dricka varmt kranvatten. Nu vet jag att man inte dricker varmt kranvatten i Sverige, säger hon.

De hamnade så småningom i Gävle.

Det var en jobbig tid. Maken Samer och Shinda levde i ovisshet om varandras öde under ett halvårs tid. Han hade kommit till Danmark.

– Vi återförandes i Gävle för två veckor sedan, säger Shinda med ett stort leende.

Precis som Shinda är även Samer utbildad läkare med specialitet i urologi.

– Vi träffades via jobbet. Det är lämpligt eftersom man jobbade väldigt mycket i Syrien, säger hon.

För de två barnen – Shindas då drygt tvååriga dotter – och systersonen var flykten särskilt traumatiskt.

– Min dotter grät varje dag, i över en månad, när jag lämnade henne på förskolan Hon trodde inte jag skulle komma tillbaka och hämta henne. Men nu trivs hon bra och förstår att jag inte ska lämna henne.

Men dotterns obehagskänslor från kriget sitter kvar.

– Hon vill inte prata med mina föräldrar som är kvar i Syrien, hon är rädd att vi ska återvända dit. Ibland pratar hon om bomber och död.

Livet i Sverige har sakta börjat bli vardag. Shinda har gått en särskild intensivkurs för akademiker på SFI. Hon har lärt sig snabbt. Intervjun är helt på svenska och flyter på utan problem. Ett par dagar i veckan har hon praktik på sjukhuset.

– Det är skönt att få behandla patienter igen. Jag har längtat efter det, säger Shinda.

Men oron finns kvar. Hennes föräldrar valde att inte lämna Syrien. De ville stanna och se om sitt hus.

– De har sagt att de stannar där till sommaren, sen får de se hur utvecklingen är. Jag försöker övertala dem varje gång jag pratar med dem, säger hon.

shinda-2
Framtiden är i Sverige

Jag frågar om framtiden, hur hon tror livet är om tio år.

– Vi bor kvar i Sverige. Men jag hoppas kriget i Syrien är slut då, så vi kan hälsa på släkt och vänner, säger hon.

Hur kändes det att komma till Sverige?

– Först var det fantastiskt, vi var i säkerhet. Men den bilden som många svenskar har att flyktingar bara kommer för att få bidrag gör mig ledsen. Jag vill visa att det inte är så, säger Shinda.

I Syrien fortsätter ännu kriget Kriget. FN:s högkommisarie för mänskliga rättigheter kom i veckan med en rapport som målar upp en mörk bild av situationen i landet.

Arabiska våren övergick aldrig till sommar i Syrien.

Så här blev resultatet i Gefle Dagblad:uppslag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.