Borderland

soldier-4

Besökte Israel förra veckan. I samband med ett projekt jag nu arbetar med (kommer avslöja när det är läge) gjorde jag ett reportage i gränstrakterna i norra Israel mot Libanon. Reportaget handlade inte om Israeliska soldater. Men nu träffade jag dem ändå. Det var trevliga killar. En hade gift sig och längtade hem till sin hustru. De sov i stridsvagnen på nätterna.
– Varje morgon vaknar man och tänker i dag kan ett krig bryta ut, säger en av soldaterna.
soldier-1Soldaten Yosef varnar för att ställa sig i fönsteröppningen som vetter mot Libanon eftersom det kan finnas prickskyttar på andra sidan dalen. ”Jag skulle inte ha gjort det”, säger han.

soldier-2
I Israel gör alla män tre års värnplikt. Kvinnor gör halva den tiden, vilket ändå är en månad längre än den längsta svenska värnpliktstiden (när det fanns svensk värnplikt)

soldier-3Gränsen övervakas elektroniskt. Går larmet är de här två soldaterna beredda att söka upp och ta reda på vem eller vilka det var som löste ut gränslarmet.

 

En reaktion till “Borderland

  1. Aeng Svara

    Israel har fått hårdbevakat sina gränser sen statens bildande 1948. Det var ju en het politisk och religiös fråga från början och tre religioner samsar om Jerusalem som huvudort och pilgrimsstad. Befann mig i Jerusalem som turist veckan före 25-årsfirandet av Israel som stat. Minns att en kväll så kunde vi se repitioner av militärparad: Militärfordon av olika slag passerade med god fart och otrolig pression så länge så vi orkade se på. Är tacksam att få bo i ett land där vi inte behövt leva under sådana förhållanden. Sen beundrar man alla unga judar från hela världen som vill försvara sitt moderland och gör värnplikt under så lång tid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.