Eurokrisen i Spanien

Grekland har och utgör ännu det stora orosmolnet på den ekonomiska horisonten. Men i dess fotspår tonar fler länder upp som på sikt kan hota hela Eurons existens. Det är huvudsakligen Sydeuropeiska länder som Italien, Spanien och Portugal som har sina ekonomier i gungning. I slutet av april mötte jag upp DN’s Frankrikekorrespondent Magnus Falkehed i Paris och flög till MálagaCosta del Sol. Jobben vi skulle göra var dels om hur krisen slagit mot spanjorerna själva, samt i den annan del hur svenskar som äger och vill sälja hus i regionen ser på saken i och med prisraset på den spanska husmarknaden. Det senare arbetet har ännu inte gått i tryck så det får vänta till längre fram. Här är ett par av de spanjorer vi mötte:

Juan Norte och dottern Lucia med familjens hund Sancho bor i Fuengirola. Juan har en egen firma som jobbar med satellit-tv. Han har klarat sig relativt bra. Mycket på grund av att han höll fötterna på jorden även när ekonomin blomstrade och inte anställde extra eller köpte fina tjänstebilar på kredit, vilket gör att han nu inte sitter på ett skuldberg likt många andra i Spanien.
José Antonio blev uppsagd från sitt jobb som väktare, chefen kunde inte motivera varför José skulle vara kvar när han istället kunde anställa tre afrikaner för samma lön. Han tvingas idag tigga för att få ihop försörjning till sin familj, utöver de 350 euro han får i bidrag från staten.
Fotade även lite genrebilder som på något sätt kan symbolisera det dystra läget. En av landets allt viktigare inkomster: Turismen.
På plats i Spanien för DN. Fotograf Erik Englund och reporter Magnus Falkehed.
Så här blev uppslaget i tidningen

 

En reaktion till “Eurokrisen i Spanien

  1. Anna Svara

    Bra att du lägger upp lite här! Vi i landsorten har inte storstadstidningar i brevlådan varje dag! Biblioteken har god service! Dina bilder är positiva, trots att tidningstexten tar upp problem! Snyggt med mannen som sitter på trottoaren och spegelbilden i fönstret bakom!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.