Ubåtar och kanske min mest exklusiva bild någonsin

På 1980-talet rådde det ubåtshysteri i Sverige med en ordentlig ”fuel injection” i samband med att den sovjetiska  U137 grundstötte på militärt skyddsområde i Karlskrona skärgård 1981. Åren efter kom det lite då och då rapporter om påstådda kränkningar på svenskt vatten, och surrande ubåtsjaktshelikoptrar i våra svenska skärgårdar började höra till normalbilden. Oavsett vem eller vilka som låg bakom dessa ”påhälsningar” så är omfattningen omdiskuterad och kraftigt ifrågasatt. Efter sovjetunionens fall så minskade rapporterna om misstänkta ubåtar eller andra undervattensfarkoster inom vårt territorialvatten drastiskt.

Under 1990- och 2000-talet upphörde surret av vertolhelikoptrarna med hydrofonbojer dippandes i havet och ”rysskräcken” var bortblåst. Men nu börjar det dyka upp löpsedlar som för tankarna bakåt i tiden!?

Våren 2011:

Och nu senast i Göteborg: http://gt.expressen.se/nyheter/1.2561011/misstankt-ubat-utanfor-goteborg

Nu till mina egna upplevelser. År 2007 hade jag och min bror varit på Råsunda i Stockholm och tittat på när Svenska fotbollslandslaget spelade em-kvalmatch mot Island. Dagen efter åker vi färjan från Nynäshamn till Visby. Några minuter efter färjans avgång går vi ut på däck och tar lite luft. Jag fotar lite med min kamera, mot skärgårdsöar vi passerar och på Sven poserande mot relingen. Inget konstigt så långt.

Men! – När jag sitter i kupén/hytten och kollar på bilderna i datorn ser jag något konstigt:

Ubåtsperiskåp nere till vänster?
Ubåtsperiskop nere till höger?

 

Samma bild fast lite mer inzoomad:
Samma bild fast fast i förstoring
Närbild av det som som ser ut att vara ett periskåp
Närbild av det som som ser ut att vara ett periskop

Så fort jag kunde mejlade jag bilden till marintaktiska staben, de tackade och sa att de skulle analysera bilden. Sedan hörde jag ingen mer och jag trodde det runnit ut i sanden. Men ett par månader senare ringer en person mig och pressenterar sig som Kommendörkapten vid marinen. Han ställer några frågor om bilden och hur förhållandena var då bilden togs. Jag försökte så gott jag kunde återge hur det blåst, om det var mycket fåglar i området vilket objektiv jag använt osv. Därefter helt tyst. Nyfiken som jag är tog jag dock tag i en egen research och kontaktade en pensionerad svensk ubåtskapten för att höra vad han trodde.
Jo då, han var tämligen säker på att det rörde sig om en ubåt, och att jag inte sett den förrän jag tittade på bilden var heller inget konstigt. Förmodligen hade ubåten varit tvungen att passera ett grund och därför under bråkdelar av en sekund brutit vattenlinjen. Vi jämförde med bilder på svenska ubåtar och fann ingen liknande periskåpkonstruktioner. När jag flera månader senare åter kontaktade personen som tidigare ställt frågor om bilden för att höra vad man kommit fram till så var svaret ungefär (kommer ej ihåg ordagrant): –Vi har analyserat bilden och kommit fram till att det rör sig om en naturlig rörelse förorsakad av ett djur.

Ja visst så kan det vara, men jag tycker det är konstigt eftersom:

1) Jag borde ha lagt märke till fåglar eller andra djur som rörde sig där, men absolut det är inte alls omöjligt.

2) Det är en relativt lång svallvåg efter föremålet vilket tyder på rätt så hög hastighet.

Varför har jag inte visat bilden tidigare?
Svaret är att jag länge låg riktigt lågt med bilden i någon form av lojalitet med Sverige och en eventuell svensk utredning. När det i våras började pratas om en ny ubåtskränkning (Se första filmklippet) så for tanken om bilden åter fram och jag mejlade några nyhetsredaktioner utan att få svar. Efter händelserna i Göteborg så inser jag att det är dags att publicera det här på min egen blogg. Vad det än är så känner jag för att inte hålla den här erfarenheten för mig själv.

 

OBS! Bilderna är skyddade utav upphovsrätten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.